Vender du deg mot kjæresten din? 

Anita Myhre, psykolog

Anita Myhre, psykolog

John Gottman, en av verdens fremste forsker på samliv og ekteskap, har funnet at de parene som lever i langvarige og gode forhold, vender seg mot hverandre, i stedet for å avvise hverandre.

Hva betyr egentlig dette? I løpet av dagen får man gjerne mange invitasjoner til kontakt fra kjæresten sin. Det å respondere på disse små invitasjonene ved å snu seg mot partneren styrker det emosjonelle båndet i et parforhold, og er ifølge Gottman langt mer effektivt enn romantiske middager og eksotiske ferier. 

La oss ta et eksempel fra hverdagen. Forestill deg at du lytter til en spennende podkast mens du rydder på kjøkkenet. Kjæresten din har vært ute og handlet, kommer hjem og begynner å fortelle deg om noe som skjedde på turen. Å vende seg mot partneren din vil i dette tilfelle bety å slå av podkasten, legge bort telefonen og se interessert på kjæresten din. Legg også merke til kroppsspråket. Ser hun eller han trist, glad, overrasket eller kanskje entusiastisk ut? Ta del i historien kjæresten din forteller ved å være anerkjennende og stille oppfølgingsspørsmål. Det motsatte, å snu seg vekk, vil i dette tilfellet kanskje se ut som dette: Du skrur ned lyden mens du fortsetter å rydde, samtidig som du kikker halvveis interessert på kjæresten din og mumler “hmmm”, og “ikke sant”. Eller kanskje du avviser mer bryskt ved å si at du ikke har tid nå, fordi du holder på med noe annet. 

Eksempelet ovenfor kan tilsynelatende virke bagatellmessig eller trivielt, men det er det ikke. Vi mennesker tåler nemlig dårlig å bli avvist. For hva er det vi signaliserer overfor hverandre når vi snur oss mot, eller vender oss bort fra, hverandre?  

Dersom du tar imot partnerens invitasjoner til kontakt i hverdagen, signaliserer du indirekte at “jeg bryr meg om deg, jeg er interessert i deg, og jeg aksepterer deg”. Dersom du derimot stadig vekk for eksempel setter på en vask eller kikker ned i telefonen mens du mumler noe til svar, signaliserer du at “jeg bryr meg ikke, jeg er ikke så interessert”, eller “jeg har viktigere ting å holde på med akkurat nå”. 

I en hektisk hverdag kan det være lett å glemme hvor viktig dette er. For det første er det mye som kjemper om oppmerksomheten, og i vår digitale tidsalder, er nok smarttelefonen den største synderen. For det andre har vi mennesker ulike utgangspunkt. Noen har lett for å være oppmerksomme og respondere positivt på det kjæresten måtte ha på hjertet, andre blir lettere avledet, og må jobbe mer med oppmerksomhetsmuskelen. Det fine er at vi alle kan bli bedre på å være mer oppmerksomt til stede med de vi har rundt oss, vi kan velge å øve på det. De færreste av oss får til å være fullt ut oppmerksomme på hverandre hele tiden, det viktigste er at dere snur dere mot hverandre mesteparten av tiden. Å avvise hverandre ved å stadig være uoppmerksomme, er en farlig vei å gå i parforholdet.

Vi mennesker har et grunnleggende behov for å føle oss sett og anerkjent og dette behovet søker vi å få dekket i parforholdet. Hvis kjæresten ofte kikker ned på en skjerm når du forsøker å få kontakt, går det utover vår opplevelsen av tilhørighet og identitet. Og kanskje dette er en fin anledning til en ny frisk, dersom du kjenner på at du her er det rom for forbedring? Det er klokt å velge å gi kjæresten din full oppmerksomhet når hun eller han har noe på hjertet.  Det er å investere i det emosjonelle båndet mellom dere, og dermed bidra til et godt og langvarig parforhold hvor kjæresten din føler seg sett, anerkjent og akseptert.

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag