Snart sommer og ferietid = høysesong for samlivstrøbbel!

Siri Abrahamsen, foredragsholder

Siri Abrahamsen, foredragsholder

Forskjeller i tempo, ønsker og interesser kommer gjerne tydeligere fram når vi har mye tid sammen.

Nå skal vi altså være sammen døgnet rundt – i ukesvis. Teambuilding på jobb er virkelig ingenting i forhold til dette!  I tillegg har vi forventninger om at det skal bli så aldeles koselig, «God sommer», «Nyt ferien». «Slapp av» – ja, da jeg skal prøve. 

Vi var kommet til Paris. Han ville sykle. Jeg liker best å gå. Når vi går kan vi prate og holde hender. Det er så koselig. Han visste veien sa han – langs Seinen til Eiffeltårnet. Det var sykkelsti – han lovet. Jeg ble med. På sykkel. Litt engstelig. 

Han kunne veien – delvis, han visste bare ikke at det var veiarbeid der. Plutselig var vi på en slags motorvei. Der den ene Renaulten etter den andre tutet, og en franskmann etter den andre ropte ut av vinduet i bilen – noen franske gloser jeg heldigvis ikke forsto. Jeg tenkte, det spørs om jeg kommer meg uskadet fra denne veien. Heldigvis gjør denne hendelsen til at vi ikke trenger å sykle mer på ferien, trodde jeg. 

På ferie har vi ofte forventninger som er like høye som en 5 årings tanker om bursdag. Nå skal vi kose oss så veldig, nyte hvert øyeblikk og hver solstråle. De tingene vi ofte ikke ser i hverdagen kommer gjerne fram når vi har mye tid sammen. Forskjeller i tempo, ønsker og interesser. 


SÅ DET KAN VÆRE GREIT Å BEGYNNE Å FORBEREDE SEG MENTALT PÅ DENNE UTFORDRINGEN:

1) Senk forventningene – ferien kommer ikke til å bli perfekt, ingen andre har perfekte dager, selv om det ser sånn ut på instagram. Bak et hvert vellykket bilde er det minst 20 mislykkede. Ikke sammenlign din virkelighet med andres publiserte virkelighet.  Det kommer til å være gode øyeblikk og det kommer sannsynligvis til å være mye stress. Hvis vi klarer å se sjarmen i kaoset kan det hjelpe litt. 

2) Det som skaper gode minner handler mer om tilstedeværelse og mindre om penger. Hvis du skal betale noe – så kan det være din oppmerksomhet «Pay attention» er et godt uttrykk. Snakk med partneren din. Finn frem nysgjerrigheten. Ta en pause fra sosiale medier. 

3) Er dere flere voksne – snakk sammen på forhånd om hva som er viktig for dere i ferien. Ta en runde med forventningsavklaring. Snakk om hvordan dere skal tåle stressede situasjoner. Da kan dere unngå de store forventningsforskjellene og det er lettere å forstå hvorfor den andre gjør som han eller hun gjør. Utfordringene blir ordnet opp i før konfliktnivået er høyt – alle får bedre stemning og mindre stress.

4) Ferier inneholder hele spekteret av følelser, og kanskje enda sterkere enn i hverdagen fordi vi er ute av rutinene og det trygge. I tillegg er det en forventning om at alt skal være så hyggelig. Ferier er ukontrollerbare på mange vis. Vi har ulike behov, ulike ting vi ser på som viktige, ulike tempo og prioriteringer. Tips – snakk om det. Forbered deg. Hvilke «kamper» må vi ta? Hvilke følelser er du og jeg dårlige på å takle og hvordan kan vi trene på å takle dette bedre i ferien?


HVA ER DET VIKTIGSTE MED FERIEN?

Det vil bli sinne, sorg, stress, frykt, forsinkelser, søl, krangling. Det vil og bli glede, humor, festligheter, gode klemmer og fine øyeblikk. Og istedenfor å tenke at vi skal unngå det vanskelige – er kanskje ferien en god mulighet til å komme nærmere hverandre nettopp med å samles i skuffelse, frykt og glede. Tenk så fint å være et par der det er rom for alle følelser. Der det å være sammen er det viktigste. Det er en god ferie spør du meg.

Livet med de vi er glad i er alt annet enn lett – og det er kanskje akkurat det som gjør det så givende og verdifullt. Så selv om vi av og til må sykle på veier vi ikke kjenner, bli tutet på av hissige franskmenn og gjøre ting som partnerene våre liker – så kan dette bli en fin sommer. Bare husk å si fra hva du og vil. Det er ingen, ikke engang partneren din som vet hva du tenker.

Ønsker dere en sommer med mye kjærlighet, felles opplevelser som styrker fellesskapet og tilhørigheten!

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag