Hvordan går man i overskudd i parforholdet og på konto på vei inn i juleferien?

Kjersti Grønseth, forbrukerfrue

Kjersti Grønseth, forbrukerfrue

Pengebruk i julen kan føre til konflikter i parforholdet om man har ulike forventninger og tanker!

Tidligere tall viser at fire av ti bruker mer penger enn planlagt i julen. Dette kan kan føre til både konflikter og frustrasjoner i parforholdet.

Du har kanskje opplevd det selv? Du har en plan for hva du skal gi i gave og til hvem. Underveis fristes du til å kjøpe noen flere gaver og til å legge litt ekstra penger i noen av dem. Så går det ekstra penger til julekosen, for man må jo hygge seg litt ekstra i julen. Når regnskapet skal gjøres opp i etterkant, viser kontoutskriften et helt annet beløp enn det du i utgangspunktet hadde tenkt.

Vi har snakket med Kjersti Grønseth, kjent som “Forbrukerfrue” hvor hun deler åpent om egne erfaringer og hennes beste tips for den kommende julefeiringen, og hvordan du kan unngå å komme i kranglefella.

Hvor mye man skal bruke på julegaver og julekos bør henge sammen med hvor mye man har å rutte med. Pengebruk i julen kan føre til konflikter i parforholdet om man har ulike forventninger og tanker rundt dette. Det kan derfor være lurt å kommunisere med din partner om pengebruk i forkant av juleshoppingen og julefeiringen.



Først en liten bakgrunnshistorie: 

Vår første ferie med felles økonomi var bryllupsreisen, som vi dro på tre dager etter bryllupet. Jeg husker vi satt på flyet på vei ned og snakket om hvilke temaer vi trodde kom til å bli utfordrende for oss som ferskt ektepar og debutanter på felles økonomi. Jeg var hellig overbevist om at økonomi ikke kom til å bli noe issue, helt til vi en av de aller første dagene innså hvor forskjellige vi var når det gjaldt å tenke pengebruk på ferie. Det tolvte året vi var på ferie sammen krangla vi om forbruk. Men i år – i år har vi ikke krangla om forbruk én eneste gang i løpet av ferien.

Mulig det var effekten av parterapien gjennom våren og samtalene ut fra spørsmålene i Vi-appen, eller at vi fulgte vårt eget råd om å ha økonomidate før ferien. Mest sannsynlig var det en kombinasjon.

Jeg er av typen som liker å ha oversikt og lage budsjett, også for julen og ferien. Samtidig er jo en av de deilige tingene med ferie at vi kan kose oss litt ekstra, så budsjettet må ikke være for stramt.

Kjersti Grønseth, forbrukerfrue


Det kan være lurt å tenke over å snakk med hverandre om forbruk i forkant av juleshopping og juleferien – det funker faktisk! Uansett hvor ulike du og partneren din er i utgangspunktet når det kommer til forbruk og økonomi – er det aller beste dere kan gjøre for forholdet og hverandre er å snakke åpent sammen. Sett ord på forskjeller, ulike prioriteringer og ulike behov. Møt hverandre med raushet. Anerkjenn. Legg felles planer. Skap en felles vei. Finn ut hva pengene deres kan bety for dere og andre. Da kan magi skje!

Hvilken økonomi-type er du? Følger du med på forbruket underveis? Eller er du mer der at du ikke ønsker å tenke på penger når det snart er jul og skal ha juleferie, bare unne deg akkurat det du vil når du vil? Hva med deg og partneren din, er dere forskjellige eller tenker dere likt?. Her er mine beste tips for å gå i pluss i parforholdet og på konto i juletiden vi skal inn i: 

1. Avklar forventningene. Snakk sammen om forventninger til julen, gjerne også hvor mye penger dere ønsker å bruke. Har dere spart opp en sum med penger i forkant som skal brukes på julegaver og det lille ekstra i juleferien?. Da kan det være lurt å fordele hva som skal til julegaver, og det som skal brukes på kos/aktiviteter  i juleferien. 

2. Finn ut hva som gir dere glede. Tenk gjennom hva dere som par og dere som familie får mest glede av å gjøre. Det kan være å spille sammen, tid til de de gode samtalene eller sett av tid til bare der to når barna er lagt.

3. Snakk om forbruk underveis! Mange kan synes det er stress å forholde seg til økonomi i juleplanlegging og juletid, men min erfaring er at det kan bli mer stress i etterkant hvis vi ikke snakker om det underveis. Følg med på kontoen og ikke bruk mer enn dere har!

4. Ha en buffer. Lag gjerne et enkelt julebudsjett, og ha en liten buffer til uforutsette ting som måtte oppstå så unngår dere dårlig stemning.

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag