Av psykolog Bente Austbø

Hvordan sette gode grenser for barna?

Forespørsel om sene kvelder, enda mer gamingtid eller penger til diverse? Det kan være vanskelig å vite hvilke grenser som er rimelige og riktige. Hverdagen kan fort skli ut og bli slitsomt om du ikke er bevisst på å sette tydelige grenser.

Uklare grenser går nemlig ikke bare utover deg selv, men også dem som er rundt deg.

 

Hvordan sette gode grenser for barna?



Grensesetting er ofte noe av det mest strevsomme med hele foreldrejobben, og har et stort potensiale til å bli konfliktfylt. Grenser handler jo om å ha forventninger, stille krav og legge føringer for barnet, som barnet aldri har bedt om, og som barnet derfor ofte protesterer mot.

Foreldres prosjekt handler på mange måter om å lære barnet å oppføre seg, innrette seg og bli et skapelig menneske. Mens barnas prosjekt på et vis går på tvers av dette, og handler om å teste ut egen selvhevdelse, påvirkningskraft på sine omgivelser, og ikke minst sin egen selvstendighet.

Det er et viktig emosjonelt behov for alle barn å bli møtt med grenser. Men det kan være vanskelig å vite hvilke grenser som er rimelige og riktige.

Når grenser ikke virker

Ofte veksler vi mellom at grensene våre enten blir for harde og rigide, eller for løse og utydelige. Og så blir vi gjerne irritert på barnet for å skyve oss ut av våre egne grenser, eller vi blir oppgitt eller sint fordi de ikke innretter seg eller enig i grensene våre.

Når det blir konflikter rundt grenser skyldes det som regel at grensen ikke er tilpasset barnets alder og behov, eller at grensen formidles med klandring: «Hvor mange ganger må jeg si til deg at…», «På tide å komme inn», «Ikke la håndklærne ligge på gulvet…».

Så ofte er det ikke selve grensen barnet protesterer mot, men klagingen i den lite tydelige beskjeden vi formidler. «Har du ikke ryddet rommet ditt anda?» er ikke en beskjed. Det er klandring, med et underliggende budskap om at «aldri kan du gjøre som du får beskjed om».

Grenser som ikke virker fortjener å bli revurdert, enten i måten vi formidler den på, eller for å sjekke ut om den faktisk passer til barnet vårt.



Oppskrift på sunn og fleksibel grensesetting

A – Vurder situasjonen: Trenger du en grense umiddelbart, eller kan du validere først?

B – Validere barnet ditt: Grenser blir mye lettere å sette dersom du viser aksept for hva barnet synes er vanskelig. «Ja, det er kjedelig å måtte legge seg når storebror får være lenger oppe. Det føles så urettferdig. Kom, så går vi på badet sammen».

C – Sett grensen: Gi gode og tydelige beskjeder, uten å klandre. Gode grenser er også fleksible, og tar hensyn til barnets behov her og nå. Hvis du blir frustrert og sint i en en krevende situasjon med barnet ditt, er det helt forståelig. Da kan du gjerne ta deg en to-minutters pause først. Sett grensen ved å følge trinnene nedenfor:


1. Forbered kroppen – gjør deg sterk og tydelig, og sørg for riktig fysisk nærhet.

2. Forbered følelsene – vær rolig, engasjert, omsorgsfull og trygg. Vær empatisk overfor barnet slik at du unngår unødvendig fordømming.

3. Velg ordene – kommuniser grensen kort og uten spørsmål.

4. Hold på grensen – forbli sterk ved å holde deg til avgjørelsen, med mindre det dukker opp ny informasjon som bør prege grensen din. Barnet kan f.eks. si noe sånt som at: «Alle de andre vennene mine får være oppe til midnatt og skal møtes i parken. Det er urettferdig at jeg er den eneste som må legge meg til klokken ti». Da kan du f.eks. svare at: «Det høres urettferdig ut ja. La meg snakke med de andre foreldrene først, så skal jeg jeg gi deg et endelig svar etterpå. »


Vil du lære mer om sunne og fleksible grenser?

Last ned VI-appen, et hverdagsverktøy for deg som ønsker å styrke dine næreste relasjoner. Appen er utviklet av erfarne fagpersoner som bl.a. Frode Thuen og Catrin Sagen. 

Med VI-appen PLUSS får du tilgang til en rekke dypdykk (små, digitale kurs) innen problemstillinger som mange foreldre og par kjenner seg igjen i. Våre fagpersoner anbefaler deg konkrete oppgaver – slik at du kan omsette det du lærer til gode vaner.

Dypdykk med psykolog
Bente Austbø

Med VI-appen PLUSS får du tilgang til dypdykket «Grensesetting og barn – hva funker?» med psykolog Bente Austbø (og 30+ andre små digitale kurs).

Her får du høre om en ny måte å tenke grenser på, og som kan bidra til å bedre samarbeidet mellom deg og barnet ditt. Lær om hvordan det viktigste er å bekrefte / validere følelsene som ligger bak, før du håndterer adferden som kommer med følelsene.

Kurset består av fire leksjoner og har en varighet på ca 30 minutter totalt – se kurset i tempoet som passer deg. Få tilgang ved å trykke på «PLUSS» i VI-appen, og kom i gang!



80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag