Av lege Øystein Elgen

Kjærlighetens fem språk

Hvordan formidle kjærlighet slik at din partner føler seg elsket?

Kjærlighetens fem språk
Noen viser kjærlighet med fysisk nærhet, mens andre synes det viktigste er å sette av tid sammen. Hvilket kjærlighetsspråk snakker du? Og vet du hva partneren din setter mest pris på?

Vi har ulike måter å uttrykke og ta imot kjærlighet. Det kan skape frustrasjon når du formidler at du verdsetter din partner, men den andre får det ikke med seg. Da blir begge skuffet. Det skjer lett fordi vi har ulike kjærlighetsspråk. For å få en fornøyd partner og et nært forhold, er det avgjørende å formidle omsorg og kjærlighet på en måte som den andre forstår. Det er en smart investering å lære sitt eget og partnerens kjærlighetsspråk. 

Psykologen Gary Chapman har kommet fram til det han kaller kjærlighetens fem språk. Det handler om hvordan du viser partneren din at du bryr deg om henne eller ham, og at du må bruke et «språk» kjæresten din forstår. Her kan du lese kort om kjærlighetsspråkene og hva du skal gjøre om dere har ulike språk.

1 – Anerkjennende ord

Ord formidler tanker, meninger, følelser, hvordan vi har det, eller burde ha det. Dersom din kjære har de gode, anerkjennende ord som sitt primære kjærlighetsspråk, har ordene du sier ekstra stor kraft for å bygge opp eller bryte ned relasjonen.

2 – Tid for hverandre

Kvalitetstid sammen, med udelt fokus på hverandre, er mange sitt kjærlighetsspråk. Det kan se slik ut: «Bra med alt det du gjør. Men, jeg vil aller mest ha tid med deg, snakke sammen, fortelle hvordan vi har det, og gjøre noe sammen, bare oss to. Når du gir meg udelt oppmerksomhet føler jeg meg sett og verdsatt og elsket. Når du ikke gjør noe annet samtidig, ikke ser på mobilen eller på TV og «liksom» er sammen med meg.»

3 – Gaver

For noen er det å få en gave en nødvendighet for å føle seg elsket. Det er et synlig symbol for at giveren «ser meg, bryr seg om meg, vi er glade i hverandre». En gave er konkret og tydelig. Den økonomiske verdien av gaven er ikke alltid viktigst. Uansett; gavens styrke er de følelsene gaven skaper hos mottakeren.


4 – Tjenester

Tjenester er når vi gjennom handlinger gjør noe for den andre som denne setter pris på og gjerne trenger. Spør «er det noe jeg kan gjøre for deg?» Eller tenk selv: kanskje jeg skal vaske opp, handle eller ta ansvar for det praktiske til ferien? Overraskelse forsterker ofte effekten. Og husk på: noen kommer inn i mønstre hvor vi stiller krav til hva den andre må gjøre. Men krav og kjærlighet passer ikke godt sammen. Formidle dine ønsker, ikke krav.

5 – Fysisk nærhet

Forskning beskriver at barn som blir holdt, klemt og kysset utvikler et sunnere følelsesliv enn de som ikke får dette. Dette viktige behovet varer livet ut. For noen er fysisk nærhet, berøring og seksualitet ekstra viktig for å erfare at man blir verdsatt og elsket. Huden måler faktisk berøring, som skaper følelser i hjernen. Du kan bruke dette til å vise din kjære at dere to har noe spesielt sammen.

Mulighetene for fysisk nærhet er mange, mye mer enn samleie. Tenk stort om berøringens og seksualitetens mange uttrykk. Det er lett å tenke at det som er behagelig berøring for meg selv, også gjelder partneren. Derfor, selv om dette kan være vanskelig å snakke om, er det viktig. Hva gjør din partner trygg / utrygg? Noen bruker seksuell nærhet til å reparere en vanskelighet, andre trenger at reparasjonen og forsoningen kommer på plass først. 

Vi har ulike kjærlighetsspråk – hva da?

Ønsker du en takknemlig partner? Da er det smart å bestemme deg, og starte øvingen med å forstå og å uttrykke din kjæres kjærlighetsspråk (og om du ikke enda helt vet hva dette er: spør, fortell at du gjerne vil vise kjærlighet og trenger hjelp til å forstå hvordan).

Mange har lett for å ty til sitt eget kjærlighetsspråk også når man skal vise kjærlighet ovenfor partneren sin (og det er godt ment!) – men prøv å vise kjærlighet med det språket din partner best forstår. Da oppfattes ditt forsøk på å vise kjærlighet tydeligst.

Kjærlighet handler mye om valg – velge å elske, velge å vise det. Et nært, trygt forhold må bygges. Gresset er grønnest der det vannes. Det er gode muligheter for at gevinsten blir stor.


For videre læring om de ulike kjærlighetensspråkene

Last ned VI-appen som er et hverdagsverktøy for deg som ønsker å styrke dine nærmeste relasjoner. Appen er utviklet av erfarne fagpersoner, bl.a. Frode Thuen og Catrin Sagen. 

Med VI-appen PLUSS får du utvidet tilgang til en rekke dypdykk (små kurs) innen problemstillinger som mange kjenner seg igjen i knyttet til både foreldrerollen og parforholdet, utviklet av ledende fagpersoner. Våre fagpersoner anbefaler deg konkrete oppgaver – slik at du kan omsette det du lærer til gode vaner.

Dypdykk med psykiater
Øystein Elgen

Med VI-appen PLUSS får du tilgang til dypdykket «Kjærlighetens fem språk» med psykiater Øystein Elgen.

Her vil du lære 1) viktigheten av å formidle omsorg og kjærlighet på en måte din partner forstår, 2) kunnskap om ulike måter kjærlighet kan formidles og forstås på, og hva de fem kjærlighetsspråkene er og 3) hvordan finne ditt eget primære kjærlighetsspråk.

Kurset består av 8 leksjoner og har en varighet på ca 50 minutter totalt. Få tilgang ved å trykke på PLUSS i appen, og kom i gang!

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag