Hvordan bevare kjærligheten i en travel småbarnstid!

Å ta vare på kjærligheten når hverdagen består av barnegråt, bleier og søvnløse netter kan være en utfordring for mange par. Her er noen gode råd til småbarnsforeldre.

Å ta vare på kjærligheten når hverdagen består av barnegråt, bleier og søvnløse netter kan være en utfordring for mange par. Her er noen gode råd til småbarnsforeldre.

Å få barn sammen er noe av det største og mest fantastiske i livet, men livssituasjonen til paret endrer seg også fullstendig. Det å bli foreldre er et stort vendepunkt: plutselig er man tre i stedet for to, og barnet krever mest oppmerksomhet. Det kan bli en prøvelse for mange.

Se for deg et par, og hver partner sitter på hver sin side av et et vindu. Hvor rent eller skittent dette vinduet er representerer helsen til parforholdet. I starten av forholdet er glasset rent og klart, og paret legger ned uendelige mengder av energi for å holde glasset pent og skinnende. Paret gjør masse kjekt sammen og det er mye gode følelser.

Å holde vinduet rent når barnet er født blir ofte blir den laveste prioriteten. Det er lett for at vinduet mellom paret ikke blir like rent fordi man ikke har det samme overskuddet til å investere i forholdet. Det er viktig å være klar over dette og ta i bruk noen verktøy for å ivareta parforholdet; for å forstå hverandre og beholde gnisten, og ikke minst kommunikasjonen.
Her er fire måter å holde rengjøring av vinduet i forholdet enkelt og smertefritt.

1.Rengjør vinduet litt om gangen

Når man har fått et barn klarer man kanskje ikke å vedlikeholde parforholdet slik som man har gjort før. Dedikerte kjærestekvelder kan kanskje for noen være umulig i årevis. Netflix-tid er kanskje byttet mot vasketid og forberedelser til neste dag. Mating og bleieskift overgår alt annet.

En måte å holde vinduet i forholdet rent er å prøve mottoet «Små ting ofte» sammen med partneren. Dette betyr å bruke små øyeblikk i løpet av dagen til å gjøre ekstra fine ting eller være ekstra hyggelige mot partneren sin. Det kan bety at man sender en kjærlig tekstmelding midt på dagen, gi et kompliment om hvor fantastisk partneren ser ut, eller det kan være så enkelt som at man lytter når en forteller noe fra arbeidsdagen eller fra dagen med babyen.

Måten vi snakker sammen på som kjærester, tar imot hverandres innspill og gir kjærtegn – er kjærlighet i hverdagen. Disse små tingene er som daglig vedlikehold, og vedlikehold er nøkkelen til å bevare kjærligheten i parforholdet.


2. Vær oppmerksom og se smuss som en mulighet

Vi har alle behov og vi ønsker at våre behov blir oppfylt. Likevel er det mange som ikke er så flinke til å uttrykke behov på en ansvarlig eller effektiv måte til partneren sin.

Det er vanlig å:

  • holde behov inne over tid og la alt komme ut på en gang
  • aldri uttrykke dem ovenfor partneren sin
  • eller uttrykke dem på en stikkende måte som fornærmer personen du elsker

Det å finne en måte å uttrykke og se etter behov i et forhold er nøkkelen til forholdets klarhet. Å ta hensyn til egne behov og uttrykke dem forsiktig til partneren, samt være imøtekommende og støttende når partneren din uttrykker et behov kan bidra til å unngå fremtidige krangler i fremtiden.


3.Se på smusset før du rengjør

Når man tar sikte på å rense vinduet, må man først forstå hva man skal rengjøre, noe som betyr at begge parter i forholdet trenger å forstå hverandres perspektiv og uttrykke empati.

Forskningen er tydelig på at livet generelt er langt mer komplekst enn at man lever et liv som er lykkelig og stabilt hele tiden. Våre følelser drar oss inn i opplevelser som både er vakre, skremmende, glade og skuffende. Vi trenger å vite hvordan vi skal uttrykke disse følelsene – og det gjør barna våre også. Glede og lykke er viktig for et tilfredsstillende liv, men ikke på bekostning av å kvele uttrykket for andre følelser.

For at par og familier skal trives fullt ut, må alle følelser – også de man oppfatter som negative – verdsettes, uttrykkes, forstås og valideres. Noen ganger betyr dette å tillate seg selv og partneren til å være sårbar.


4.Begge partner må være villig til å gjøre en innsats

Man kan stå i fare for at vinduet mellom dere blir så skittent at man ikke klarer å se hverandre, og man velger å utsette å gjøre en innsats for å rengjøre vinduet.  Men det finnes en mye bedre måte å nærme seg utfordringer på. Det neste trinnet er vanskelig og det fungerer bare hvis begge parter er villige til å gjøre en innsats.

Det starter med å lytte og forstå. Dette betyr at man må gi opp å ha rett eller å tro at man har mer sunn fornuft enn partneren sin. Man må akseptere partnerens synspunkter og jobbe sammen som et team. Videre er det viktig å se etter hvordan partneren også kan ha rett og prøve å forstå hvorfor de kan føle seg slik de gjør.

Bare det å lytte og gi partneren sin roen til å bli forstått og støttet er nok. Problemer kan ikke løses, og kompromisser kan ikke oppnås med mindre man er bevisst på å lytte og samarbeide for å forstå og validere hverandres perspektiver.

Kilder: “Når to blir tre” av John og Julie Gottman , A Bringing Baby Home program – Gottman

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag