Hvor godt kjenner du partneren din?

Det å kjenne hverandre godt er en styrke når dere sammen møter vanskelige tider og utfordringer.

I begynnelsen av et parforhold vil vi vite alt om hverandre! Vi blir ikke lei av å høre om hverandres historie. Om barndom, ungdom, karriere, ja, til og med om tidligere kjæresteforhold.Vi vil vite, og vi deler fra våre beste og verste opplevelser i livet. Vi forteller hva vi liker og ikke liker, hva vi elsker og hva vi er redde for. Vi er nysgjerrige og åpne. Denne perioden er spesiell, og for de fleste dabber dette vitebegjæret gradvis av. Det er naturlig, og den mest intense opptattheten av alt ved den andre går over for at vi skal kunne fungere i hverdagen. Forelskelse er deilig, men i lengden også utmattende. 

Men blir vi egentlig ferdige med å bli kjent med partneren vår? John Gottman, en anerkjent samlivsforsker, har utarbeidet syv prinsipper som er viktige ingredienser i et langvarig og godt forhold. Det å kjenne sin kjære er et av disse prinsippene. Han kaller det “et utvidet kjærlighetskart”, og han sier at emosjonelt kloke par kjenner hverandres verden ut og inn. Disse parene husker store begivenheter i den andres liv. De vet hva slags kaffe kjæresten er mest glad i, favorittfilmen, hvilken kollega den andre liker minst, og ikke minst, kjærestens innerste tanker, drømmer og frykter. Det å kjenne hverandre godt er en styrke når dere sammen møter vanskelige tider og utfordringer. Desto mer kunnskap om, og forståelse for, hverandre dere har, desto lettere er det å holde på nærheten og intimiteten når livet endrer seg, for eksempel i motgang og kriser.  

Selv om våre personlighetstrekk og typiske måter å reagere på er nokså fastsatt, er deler av vår identitet, hvem vi opplever at vi er, noe som endrer seg over tid. Det å miste noen man er glad i, eller å få barn, er eksempler på begivenheter i livet som vil bidra til en endring i identitetsopplevelsen vår. Identitet oppstår aldri i et vakuum. Den formes i samspill med andre, blant annet av hvordan vi opplever at andre tror, tenker og føler om oss. Hvis vi er i et langvarig parforhold, vil partneren vår være en viktig kilde til identitetsbekreftelse. Vi trenger at partneren anerkjenner og bekrefter den vi dypest sett opplever at vi er, og den vi ønsker å være. Derfor er det å kjenne partneren sin en kontinuerlig prosess som varer livet ut. 

Av og til kan det være godt å få litt hjelp til å bli bedre kjent. Og hvorfor ikke gjøre det gøy?  Det finnes både apper og spill med gode spørsmål som åpner for morsomme, alvorlige og fine samtaler. Kanskje dette er en god idé til neste date med partneren? Gjør det til en underholdende og hyggelig kveld. Finn frem de gode spørsmålene og gjerne et glass vin, og oppdater kjærlighetskartet deres! Kanskje du til og med får vite noe du ikke visste om kjæresten du har vært sammen med i mange år?


Kilder

Gottman, J., & Gottman, J. (2017). The natural principles of love. Journal of Family Theory & Review, 9(1), 7-26.

Gran, S. (2016). Det er slutt. Aschehoug. 

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag