Fire tips til å bevare parforholdet livet ut!

VI-appen

VI-appen

Livslang kjærlighet er fullt mulig, men krever innsats fra begge parter. Her er noen konkrete tips.

Lurer du på hvordan magien og lidenskapen i forholdet skal kunne vare livet ut? Vi tok en prat med Irene og Øystein som har vært gift i 39 år, har tre barn og fem barnebarn. De mener at livslang kjærlighet er fullt mulig, men krever innsats fra begge parter. Her er deres konkrete tips.

Irene og Øystein er leger begge to, hun barnepsykiater og han psykiater. Sammen har de i mange år holdt samlivskurs i regi av Familieskolen. I tillegg jobber de med VI-appen som er et gratis hverdagsverktøy for par som ønsker å styrke parforholdet sitt.

Hvordan har dere klart å holde forholdet varmt i de ulike livsfasene, og hvilke tips kan dere gi for livslang kjærlighet?

– Etter de første årene i parforholdet måtte vi rett og slett ta et bevisst valg om at vi faktisk ville ha hverandre. Som en del av denne reisen innførte vi små og store tradisjoner på hvordan vi kunne bekrefte forholdet vårt, sier Irene. Her er våre konkrete tips.

1) Raushet med hverandre. Vi er rause når vi aksepterer at den andre har andre behov enn oss selv. Slik kan raushet være en kilde til berikelse og nye opplevelser. 

2) Vis takknemlighet for partneren ved å takke for noe en setter pris på hos den andre. Unngå å ta den andre for gitt og overrask den andre ved å for eksempel spørre: “Hva trenger du”?

3) Felles interesser og opplevelser er viktig for å forsterke parforholdet. Meningsfulle opplevelser og nye utfordringer kan gi inspirasjon til å bli kjent på nye måter.

4) Jevnlig sikre at man får tid sammen alene ved å for eksempel reise vekk på telttur eller hotell. Dette er viktig for å få nye opplevelser sammen som par og tid til de gode samtalene.
På hvilken måte kan man jobbe med parforholdet, og hvilke råd vil dere gi andre par?

– I en travel hverdag hvor vi begge jobber fulltid, og i tillegg vil ha tid til barn, barnebarn og andre prosjekter har vi regelmessig behov for å sette forholdet på “service”.

Akkurat som at man setter bilen på service er det viktig å gjøre det samme med parforholdet.

Øystein Elgen

1) Sett av tid i hverdagen til en date for å gjøre noe hyggelig sammen alene. En kan bytte på å ta ansvar for “innhold”. For eksempel kan enkle ting som å spille yatzy, lage god mat sammen eller gå ut på tur være kjekt å gjøre sammen.

2) Snakk med noen om noe har rotet seg til. Det kan være lurt å gjøre i tide før det blir for sent.Vår klare anbefaling er å av og til delta på samlivskurs og benytte seg av VI-appen i det daglige.

VI-appen hjelper oss i hverdagen til å være bevisst på de nære tingene, og det er jo egentlig det som er det viktigste for oss.

Irene Elgen

Hvorfor er VI-appen viktig?

– VI-appen er et meget godt bidrag i hverdagen. Bruk den når dere har en hverdagsdate til å få snakket om spørsmål eller utfordringer. I appen får man faglige og gode råd fra samlivsekspertene Frode Thuen og Catrin Sagen rundt viktige tema man kanskje ellers ikke snakker om.

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag