Av psykolog Catrin Sagen

Selvomomsorg og egentid

Vi er forskjellige med hensyn til hva vi trenger for å lade batteriene, men felles for oss er at vi alle trenger påfyll og hvile.

Selvomomsorg og egentid

Et godt ord for lading er selvomsorg.

Selvomsorg er godt for deg selv og for dem rundt deg. For når vi tar vare på oss selv, får vi det bedre og kan lettere samle overskudd til omsorgsoppgaver knyttet til kjæreste eller barn. Et godt bilde på hvorfor vi skal prioritere selvomsorg, er prosedyren som beskrives for nødsituasjoner på flyet. Ved eventuelle komplikasjoner hvor oksygenmasker kreves, oppfordres vi til å ta på vår egen oksygenmasker før vi hjelper andre.

Selvomsorg finne si mange former. For noen kan det være en løpetur, et bad eller en sjokolade, for andre en pils med venner eller en parmiddag. Selvomsorg dreier seg om å lade batteriene gjennom å møte sine egne behov. Både livskvaliteten og helsen er sterkt påvirket av hvordan du har det inni deg. Noen ganger kan selvomsorg være noe som ligner mer på trøst. Selvom vi gjerne søker trøst hos andre, trenger vi av og til trøste oss selv. Utdrag fra Ligging til legging av Catrin Sagen & Steinar Sagen.


Snakk sammen om dette: hva er selvomsorg for dere, og hvor naturlig kjennes det å gi seg selv omsorg?, hvordan kan dere hjelpe hverandre slik at det blir tilstrekkelig tid for selvomsorg, og egentid?, Snakk om hvordan dere opplever at egentid en er fordelt, og fortell hverandre hvordan dere liker å lade. Og husk; be om egentid


Å utøve selvomsorg og be om egentid er en øvelse. Det er vanlig at det oppstår krangler rundt egentid i parforholdet – men hva skal til for å løse dem? Finnes det en måte å fordele egentid på som bufrer for krangler? Og hva er egentlig sammenhengen mellom egentid og selvomsorg, og hvordan får du plass til denne i et parforhold?

Ønsker du svar på dette kan du ta dypdykket «Egentid – hvorfor krangler vi om den, og hvordan kan begge få nok tid til seg selv?» med psykolog Catrin Sagen.  

Med VI-appen PLUSS får du utvidet tilgang til en rekke dypdykk (små kurs) innen problemstillinger som mange kjenner seg igjen i knyttet til både foreldrerollen og parforholdet, utviklet av ledende fagpersoner. Våre fagpersoner anbefaler deg konkrete oppgaver – slik at du kan omsette det du lærer til gode vaner.

Dypdykk med psykolog
Catrin Sagen

Her vil du lære: 1) at egentid og selvomsorg kan sees på som det samme, 2) hva som oppleves som selvomsorg er individuelt og 3) at noen trenger hjelp til å prioritere seg selv.

Kurset består av 6 leksjoner og har en varighet på ca 35 minutter totalt – se kurset i tempoet som passer deg. Få tilgang ved å trykke på PLUSS i VI-appen, og kom i gang!

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag