Av professor Frode Thuen
En god selvfølelse er noe av det aller viktigste du kan gi ditt barn.
For barn og unge som har en grunnleggende positiv holdning til seg selv, takler livets små og store utfordringer bedre enn de som har mer tvil til seg selv og sin egen verdi. Og de har det også jevnt over bedre med seg selv. Selvfølelsen utgjør på mange måter det mentale grunnfjellet i personligheten – det som all psykologisk utvikling og vekst bygger på. Så med en trygg og god selvfølelse, får barnet ditt et godt utgangspunkt i livet.
Som mamma eller pappa kan du i stor grad bidra til at barnet ditt utvikler en god selvfølelse. Uavhengig av barnets alder. For det er aldri for tidlig og aldri for sent å styrke selvfølelsen. Og antakelig gjør du det også mye av tiden, uten at du nødvendigvis tenker over det – hver gang du viser barnet kjærlighet og omsorg.
Samtidig opplever du antakelig, som alle foreldre, situasjoner hvor det ikke er så lett å vite hva barnet egentlig har behov for, eller hvordan du best kan takle barnet. Hvis du likevel klarer å håndtere disse situasjonene på en god måte, vil det kunne gi en ekstra gyllen mulighet til å styrke barnets selvfølelse.
Dette gjelder særlig situasjoner hvor barnet er utagerende eller uttrykker negative følelser – som for eksempel sinne, tristhet, frykt, eller sjalusi. Slike følelser kan alle barn og unge kjenne på av og til, og hvis de da ikke blir møtt på en forståelsesfull måte, vil det kunne skape problemer for dem selv og gjerne også for andre.
I disse situasjonene reagerer foreldre gjerne med å prøve å avlede barnets oppmerksomhet for å få det til å fokusere på noe annet, eller man avfeier at det er noe å ta på vei for, eller man begynner å kjefte og irettesette. Når foreldre tyr til denne typen reaksjoner, er det som regel i beste hensikt, og noen ganger også helt på sin plass.
Men det vil likevel kunne innebære at barnet får en opplevelse av at slike følelser ikke blir akseptert eller tatt på alvor. Og barn som stadig vekk erfarer at følelsene deres blir oversett, vil oppleve at de ikke blir sett eller anerkjent som den de innerst inne er. Og da er veien kort til å begynne å tvile på seg selv og sin egen verdi.
Hver gang foreldre ignorerer, avfeier, eller slår ned på sterke emosjonelle uttrykk hos barna, skusler de bort en verdifull anledning til å bli bedre kjent med barna sine, og til å hjelpe dem med å finne ut av livets små og store utfordringer. For det er i møte med det som er utfordrende for barna, at foreldre virkelig kan vise at de er der for dem og kan gjøre en avgjørende forskjell i livene deres. Derfor er det mest av alt i slike situasjoner foreldrene kan bidra til å styrke barnas selvfølelse.
Så neste gang du opplever at din sønn eller datter er skikkelig sinna eller på andre måter veldig opprørt og emosjonell, prøv å vise forståelse og aksept for at han eller hun reagerer så sterkt. Husk også at dette er en gyllen mulighet til å bli klokere på barnet ditt, og hjelpe barnet til å bli klokere på seg selv, og dermed også til å utvikle en god og trygg selvfølelse.
Last ned VI-appen som er et hverdagsverktøy for deg som ønsker å styrke dine nærmeste relasjoner. Appen er utviklet av erfarne fagpersoner, bl.a. Frode Thuen og Catrin Sagen.
Med VI-appen PLUSS får du utvidet tilgang til en rekke dypdykk (små kurs) innen problemstillinger som mange kjenner seg igjen i knyttet til både foreldrerollen og parforholdet, utviklet av ledende fagpersoner. Våre fagpersoner anbefaler deg konkrete oppgaver – slik at du kan omsette det du lærer til gode vaner.
Med VI-appen PLUSS får du tilgang til dypdykket «Hvordan styrke ditt barns selvfølelse?» med psykolog Bente Austbø. Her ser vi på effektive måter for å styrke et barns selvfølelse.
Her vil du lære: 1) at god selvfølelse handler i stor grad om å føle seg berettiget, 2) viktigheten av validering og 3) at anerkjennelse av opplevelser og følelser gjør barna tryggere i seg selv.
Kurset består av 4 leksjoner og har en varighet på ca 30 minutter totalt – se kurset i tempoet som passer deg. Få tilgang ved å trykke på PLUSS i appen, og kom i gang!
80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis