Å skape glede sammen

Siri Abrahamsen, foredragsholder

Siri Abrahamsen, foredragsholder

Prioriter gleden, lag rom og plass til den i parforholdet!

Etter noen år – når den intense forelskelsen har lagt seg. Når sokkene ligger på feil plass, den ene vil lage middag i fred – imens den andre vil rydde, når vi bare plager hverandre og er i veien. Når vi ikke forstår hverandre og vi har lite til overs, da blir det fort dårlig stemning. Kanskje livet er tøft på jobb eller andre områder –  og så skal vi få til dette parforholdet. Det krever noen verktøy i kassen

Det er lett å finne feil hos den andre, at den andre burde gjort ting slik som deg, når han eller hun ikke forstår. Da er det lett å bli frustrert. Vi vil jo så veldig gjerne at det mennesket vi elsker skal forstå hele oss og si akkurat det vi trenger til rett tidspunkt. Et langvarig forhold vil inneholde mange krevende dager og mye skittentøy. Likevel har vi mulighet til å velge litt, fokusere på det som gjør oss godt og stille oss selv spørsmål om hvor viktig denne krangelen egentlig er. Velge våre kamper kan være lurt. 


Barbara Fredricksson som er en av de store forskerne innen feltet gode følelser er kjent for sin teori om positive spiraler. For at vi skal komme ut i pluss – altså at vi opplever ting mer godt enn vondt må vi ha 5 gode følelser for å veie opp for den ene vonde. Derfor kan det være klokt å ha en slags bank med ting dere kan gjøre sammen, som skaper følelser som kjennes gode for begge. Jeg husker godt da jeg kom ut av et 13 årig langt forhold. Den snille mannen jeg hadde bodd med, giftet meg med og fått tre barn sammen med – vårt ekteskap var over – og jeg skulle igjen spørre meg selv, hva kan jeg gi? Hva trenger jeg? Hvem passer for meg? Etter nesten ett år møtte jeg en ny mann, han spurte meg ofte hva vil du? Hva vil jeg – ehhh.. det samme som deg?! Det var så uvant for meg å tenke på hva jeg egentlig ville – jeg hadde nesten ikke tilgang til å vite hva som ga meg glede på en tilfeldig lørdag. Så mitt tips til deg og dere : lag dere hver deres liste over ting, aktiviteter, tema, interesser som gir deg glede og påfyll. Deretter setter dere dere sammen og snakker om deres ulike lister. Vær nysgjerrig på hverandres ladestasjoner og gledeskilder. Se så hvilke dere har til felles, hva vil dere gjøre sammen og hva vil dere gjøre hver for dere. Det kan være alt fra å stå på ski, til å drikke kaffe sammen i sengen, lese bok sammen eller dra på safari. Legg så inn tid til glede og påfyll – litt hver dag, litt hver uke. Prioriter gleden, lag rom og plass til den. Le sammen, snakk om hva som gikk bra i dag – hva dere setter pris på med hverandre. 

Jeg liker så godt boken «Å elske og bli elsket» av Bjørk Mathesdatter, i den skriver hun at hver ukedag, selv med små barn rundt så ligger hun og mannen hennes på sofaen og holder rundt hverandre i 15-20 min hver eneste dag. Dette er en ladestasjon som gir nærhet og glede i en hektisk småbarnsfase. Godt tips tenkte jeg. 

Hold fast i gleden – den gir oss så mye mer å gå på gjennom de vonde dagene. Gleden er som en vitamin og byggekloss. Den gir forholdet robusthet til å tåle motgang. Den kommer ikke så lett av seg selv, den må skapes, varmes opp, fanges og legges merke til. 

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag