Av psykolog Hanna Aardal

Tre tips for å håndtere søskenkrangling

Roping, skriking og knuffing – søskenkrangling kan bli intenst. Hva gjør du når barna krangler så fillene fyker?

Tre tips for å håndtere søskenkrangling


Søskenkrangling er noe alle foreldre opplever. Som regel er det ingen grunn til å bekymre seg. Vi blir sinte når vi blir hindret i å gjøre noe vi har lyst til, blir forstyrret eller når andre tråkker over grensene våre. Og er det noe søsken kan, så er det nettopp det. Men å krangle er faktisk god trening i å bli kjent med egne og andres grenser, i å stå opp for seg selv og lære å ta hensyn til andre.

Det sterke båndet mellom søsken gjør at søskenrelasjoner tåler at det går en kule varmt. Samtidig kan krangling mellom søsken være utmattende og vekke vanskelige følelser hos deg som forelder, noe som kan påvirke samspillet mellom deg og barna dine.

Råd fra psykolog
Hanna Aardal

Når krangling og fiendtlighet blir omfattende, når barna blir aggressive mot hverandre eller når samspillet i familien blir vanskelig, kan det være nødvendig å ta grep.

Her er tre tips som kan være nyttig for å håndtere søskenkrangling.

1 – Vær nyskjerrig på følelsen som ligger bak

Ofte tar vi på oss en meglerrolle når barna er i konflikt. I prosjektet med å finne ut av hvem som har retten på sin side, og på å prøve å finne en løsning på problemet, kan følelsene som er sving komme i andre rekke. Det kan forsterke følelsene som ligger bak, og agget mellom søsknene kan bli sterkere. 

2 – Sett ord på følelsene

Vi foreldre har en magisk evne til å forstå hvordan barna våre har det. Ofte vegrer vi oss for å sette ord på det. Vi kan bli redde for å gjøre ting verre, bli avvist eller bomme. Våg å sette ord på følelsene som ligger bak krangelen her og nå, og vis at følelsen er forståelig. Eksempler kan være: «Klart du blir sint når lillesøster tar tingene dine. Du hater at andre tar ting uten å spørre!» og «Ikke rart du blir lei deg når storesøster kjefter på deg. Du har så lyst til å ha så kule ting som henne, og så blir det så kjipt når hun blir sint på deg». Når barn får hjelp til å sette ord på det som er vanskelig, blir de klokere på egne og andres følelser, og får mer kapasitet til å løse sine egne problemer, også i relasjon til søsken. 


3 – Ta ansvar for søskenrelasjonen

Barn føler ofte et stort ansvar for ting som ikke er bra i familien. Et søsken som er mye sint, kan føle seg slem. Et barn som kommer i skyggen av et mer krevende søsken kan føle seg uviktig. Vonde følelser kan føre til at barna blir mer eksplosive overfor hverandre.

Du kan løfte ansvaret fra barnas skuldre ved å sette ord på hvordan du har bidratt til det vanskelige samspillet. For eksempel: «Jeg er så lei meg for at jeg har kjeftet så mye på deg og gitt deg skylden når du og lillebror krangler. Det må ha føltes som at jeg liker lillebror bedre enn deg». Sett ord på hva du vil gjøre for at ting skal bli annerledes. Når du genuint og oppriktig ber om unnskyldning for det du har gjort eller ikke gjort som har påvirket forholdet mellom søsknene, kan barnet gi slipp på gamle fastlåste følelser og få mer kapasitet til å håndtere følelsene sine og forstå søsken bedre. 


Ønsker du flere råd for foreldre?

Last ned VI-appen, et hverdagsverktøy for deg som ønsker å styrke dine næreste relasjoner. Appen er utviklet av erfarne fagpersoner som bl.a. Frode Thuen og Catrin Sagen. 

Med VI-appen PLUSS får du tilgang til en rekke dypdykk (små digitale kurs) innen problemstillinger som mange foreldre og par kjenner seg igjen i. Våre fagpersoner anbefaler deg konkrete oppgaver – slik at du kan omsette det du lærer til gode vaner.

Dypdykk med psykolog
Hanna Aardal

Med VI-appen PLUSS får du tilgang til dypdykket «Barna krangler så fillene fyker! Hva kan vi gjøre og hvordan møter vi hvert enkelt barn?» (og 30+ andre digitale kurs).

Her vil du lære viktigheten å være nysgjerrig på og møte følelsene som ligger bak søskenkranglingen, og kunnskap om hvordan man som foreldre kan bidra til gode søskenrelasjoner. Du vil også lære hvordan man kan sette grenser på en varm og tydelig måte, og ivareta barna som er involvert i krangelen.

Kurset består av fire leksjoner og har en varighet på ca 35 minutter totalt. Få tilgang ved å trykke på «PLUSS» i VI-appen, og kom i gang!

80 moduler | Faglig kunnskap | Helt gratis

Last ned appen i dag